Information om kighostevaccination til gravide fra SSI

Som reaktion på den aktuelle kighosteepidemi i Danmark, sendte Sundhedsministeren, efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, fredag den 4. oktober 2019 en bekendtgørelse i høring vedrørende midlertidigt tilbud om kighostevaccination til gravide sent i graviditeten. Vaccinationstilbuddet forventes at træde i kraft d. 1. november 2019 og slutte den 31. januar 2020, hvor epidemien forventes at være overstået.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vaccinationen gives i forbindelse med det rutinemæssige graviditetsbesøg hos egen læge i uge 32.

Vaccinationen har til formål at beskytte det nyfødte barn, indtil barnet kan få den første børnevaccine, når det bliver 3 måneder gammelt. Når den gravide bliver vaccineret, passerer moderens antistoffer over moderkagen til barnet og beskytter det effektivt mod kighoste. Samtidig beskyttes moderen også mod at få kighoste, mens barnet er helt lille.

Sundhedsstyrelsen vil udsende en vejledning og nødvendig information, og de praktiserende læger vil blive orienteret yderligere om den praktiske gennemførelse af vaccinationsprogrammet og om bestilling af vacciner i EPI-NYT i uge 43.

Hvis en gravid sent i graviditeten ønsker vaccination inden 1. november vil det være muligt, hvis hun selv betaler for vaccinationen. Vaccination bør foretages mindst én uge før forventet fødsel. 

Læs udmeldelsen fra SSI her