Sundhedsstyrelsen udgiver nye anbefalinger for screening for livmoderhalscancer

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag nye anbefalinger for screening for livmoderhalscancer. Fokus er blandt andet på, hvordan man sikrer, at alle kvinder har mulighed for at deltage i screeningen samt på brugen af HPV-test.

I dag deltager 25 procent af kvinderne ikke i screeningen, og hos de kvinder opstår næsten halvdelen af alle tilfælde af livmoderhalscancer. Et af formålene med de opdaterede anbefalinger er derfor at skabe tiltag, der giver alle kvinder mulighed for at deltage. 

Som en del af anbefalingerne vil Sundhedsstyrelsen samtidig vurdere, om den nuværende celleprøve kan erstattes af den HPV-test, som man i dag kun bruger på de 60-64-årige. 

Regionerne nedsætter nu en national styregruppe for livmoderhalscancerscreening, som skal sørge for, at anbefalingerne bliver implementeret ensartet og koordineret på tværs af regionerne. 

Styregruppen vil i den kommende tid blandt andet udarbejde en detaljeret plan for, hvordan HPV-testen tages i brug. Indtil da fortsætter programmet som i dag. Kvinder vil stadig modtage en invitation med nærmere information om screeningen fra deres region, også når de nye anbefalinger går i gang.

Læs de nye anbefalinger her